Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6971866081


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 4 Ιουλίου 2014

            Την Δευτέρα 7 Ιουλίου, στις 8.00 μμ, στην Αθήνα,  πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας.
            Τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση αφορούν την κατάσταση στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και τους εργαζόμενους σ αυτή, εν όψει  της νέας σχολικής χρονιάς (υπηρεσιακές μεταβολές – προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ) αλλά και της επικείμενης κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την ειδική εκπαίδευση.
            Επίσης θα συζητηθεί ο προγραμματισμός για την ενεργοποίηση του επιστημονικού φορέα της Ομοσπονδίας μας και προτάσεις για δράσεις τη νέα σχολική χρονιά.

            

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΥΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΑΙΘ



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΤΗΝ
 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ
            Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Υπουργό κ. Α.  Λοβέρδο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης κ. Δερμετζόπουλο.
            Στη συνάντηση εκ μέρους του ΔΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Στ. Καρπενησιώτης, ο Γ. Γραμματέας Δ. Αρβανίτης, η Ταμίας Μπ. Λεωτσάκου και η Υπ. Δημ. Σχέσεων Ε. Τραγάκη. Επίσης συμμετείχε και ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Βούγιας.
            Επίσης παρόντες ήταν ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κ. Κ. Λολίτσας και οι σύμβουλοι του Υπουργού κ.κ. Τ.Χριστάκης και Γ. Αλεβίζος.
            Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι τον Αύγουστο πρόκειται να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση.
            Συζητήθηκαν στη συνέχεια με τον Υφυπουργό κ. Δεσποτόπουλο, σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή στην σημερινή δύσκολη και αβέβαιη συγκυρία και συμπεριλαμβάνονταν στο Υπόμνημα που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία μας.
             Ιδιαίτερα η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στάθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των δομών ΕΑΕ, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη άμεσα να καλυφθούν τα 2618 λειτουργικά και οργανικά κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ για τις ΣΜΕΑΕ, τα ΚΕΔΔΥ και τις ΕΔΕΑΥ. Τονίσαμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσληψη ΕΕΠ και ΕΒΠ στην ειδική αγωγή μέσω ΟΑΕΔ και ότι είναι ανάγκη για μόνιμη στελέχωση των ειδικών σχολείων και των διαγνωστικών και υποστηρικτικών δομών, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.
            Από την μεριά της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας η απάντηση ήταν ότι, παρ ότι κατανοούν την ανάγκη για σταθερή στελέχωση, η σημερινή συγκυρία τους οδηγεί να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ) για την πρόσκαιρη έστω κάλυψη των κενών. Παράλληλα υποσχέθηκαν ότι θα τρέξουν όσο ποιο γρήγορα μπορούν τις διαδικασίες για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων με διαγωνισμό ΑΣΕΠ για προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ με ορίζοντα την μεθεπόμενη σχολική χρονιά.  
            Από την μεριά μας ζητήσαμε να γίνει από τον Υπουργό σχετική παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρύθμισης για την επίσπευση των διαδικασιών. Περιμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης και θα πιέζουμε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση.
            Όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι,  δεν είναι δυνατό ακόμη να προσδιορίσει τον αριθμό των πιστώσεων που πρόκειται να διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ, σε κάθε περίπτωση όμως «η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση».
            Σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές, που έχουν καθυστερήσει υπερβολικά, δηλώθηκε ότι αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί.
            Για την αξιολόγηση η ΠΟΣΕΕΠΕΑ με το υπόμνημα που κατέθεσε ζητά την απόσυρση της διαδικασίας, την κατάργηση της σύνδεσης με την βαθμολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη και την  εφαρμογή μέτρων βελτίωσης των υποδομών και επιμόρφωσης του προσωπικού. Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί». Όσο για το πρόβλημα στην αξιολόγηση του ΕΕΠ και ΕΒΠ, λόγω της έλλειψης Συμβούλων ΕΕΠ, δήλωσε ότι αρκεί και μόνο η διοικητική αξιολόγηση για την εξέλιξη του υπαλλήλου…
            Σχετικά με το σχέδιο νόμου δόθηκε υπόσχεση ότι πριν κατατεθεί θα μας κοινοποιηθεί για ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων.

            Στο τέλος της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα των σε διαθεσιμότητα και απολυμένων εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε δομές ΕΑΕ και ζητήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την αποκατάσταση τους στις θέσεις εργασίας τους. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των συναδέλφων.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΑΙΘ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6971866081


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 1 Ιουλίου 2014

Αγαπητοί συνάδελφοι   
               Μετά το αίτημα που υποβάλλαμε στις 19 /6 έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον υπουργό ΥΠΑΙΘ κ. Γ. Λοβέρδο, αύριο Τετάρτη.
               Με βάση και το σχετικό Υπόμνημα που έχουμε ήδη καταθέσει, τα θέματα που  θα θέσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Καρπενησιώτης και τα άλλα μέλη που θα συμμετέχουν, είναι:

1.            Στελέχωση των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης- Προσλήψεις ΕΕΠ - ΕΒΠ.
              
2.            Θέματα λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ – ΚΕΔΔΥ – ΕΔΕΑΥ
              
3.            Επιμόρφωση ΕΕΠ και ΕΒΠ
              
4.            Υπηρεσιακή εξέλιξη
              
5.            Αξιολόγηση – Επιστημονική καθοδήγηση – Σύμβουλοι ΕΕΠ
              
6.            Διαθεσιμότητα υπαλλήλων - εκπαιδευτικών


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔΕΑΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974487408,


Αθήνα 30 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΠ – ΕΒΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔΕΑΥ
              
               Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ  με ανακοίνωση της,  που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της στις 29 Μάρτη 2014, ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον επιστημονικά υπεύθυνο του του ΙΕΠ, κ. Β. Κουρμπέτη, σχετικά με τα προγράμματα επιμόρφωσης για τις ΕΔΕΑΥ.
               Στην συνάντηση αυτή η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έθεσε « βασικά ερωτηματικά και ενστάσεις της Ομοσπονδίας μας, που αφορούν την διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των επιμορφωτών, την χρονική στιγμή εφαρμογής του προγράμματος (ούτε 2  μήνες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς ) και την εμπλοκή των συναδέλφων μόνιμων μελών ΕΕΠ των ΣΜΕΑΕ».
               Τονίσαμε δε ότι: «Θεωρούμε ότι η εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης του ΕΕΠ και ΕΒΠ  πρέπει να λαμβάνει υπ όψη τις πραγματικές ανάγκες για βελτίωση των δεξιοτήτων που αφορούν την προσφορά υπηρεσιών προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η / και αναπηρία και όχι να γίνεται ευκαιριακά με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων, με αμφίβολη όπως αποδεικνύεται αποτελεσματικότητα».
               Στη συνέχεια προτείναμε: «την συμμετοχή του νέου επιστημονικού της φορέα, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, που αφορούν το ΕΕΠ και ΕΒΠ που απασχολείται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».
               Υποσχεθήκαμε δε ότι, όπως είναι πάγια τακτική του ΔΣ : «θα επανέλθουμε στο άμεσο μέλλον με συγκεκριμμένες προτάσεις όσον αφορά την δημιουργία Μητρώου Επιμορφωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ, την θεματολογία και την οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων που θα βασίζονται στην έκφραση των πραγματικών αναγκών των συναδέλφων».
               Σήμερα φαίνεται ότι, οι θέσεις και ανησυχίες μας για το σκοπό, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιμόρφωσης, αλλά και συνολικά της πρώτης εφαρμογής του θεσμού των ΕΔΕΑΥ, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον ποιο έντονο τρόπο.
               Όσον αφορά την επιμόρφωση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα μας. Η  χρησιμοποίηση όμως  του συνόλου των  συναδέλφων, ως αναγκαίο αριθμητικό μέγεθος για την υλοποίηση των μέτρων που προβλέποταν στο τεχνικό δελτίο του προγράμματος ΕΣΠΑ, με στόχο απλά την εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για μελλοντικά επιμορφωτικά προγράμματα. Το περιεχόμενο δε και η ποιότητα της  επιμορφωτική δράσης, που συνάδελφοι μέλη ΕΕΠ, κλήθηκαν να υλοποιήσουν, χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια επιλογής,  ήταν τελικά  ανεπαρκές για τις ανάγκες της διεπιστημονικής παρέμβασης με στόχο την υποστήριξη μαθητών στην γενική εκπαίδευση.
               Πέρα από αυτό, λάθος επιστημονικές εκτιμήσεις και θεσμικό πλαίσιο, τεχνικά προβλήματα και αδυναμίες, προκάλεσαν ζητήματα όπως ο διαχωρισμός της διεπιστημονικής ομάδας σε βασικές και λοιπές ειδικότητες,  δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, ενώ την τελευταία στιγμή κλήθηκαν ως «τσόντα» όπως ομολογήθηκε και οι συνάδελφοι μέλη ΕΒΠ των ΣΜΕΑΕ και της στήριξης στην γενική εκπαίδευση.
               Παράλληλα, με στόχο μάλλον τον περιορισμό των σχετικών εξόδων, έγινε και το απαράδεκτο, να υποχρεώνονται οι συνάδελφοι μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ των ΣΜΕΑΕ της περιφέρειας να χρηματοδοτήσουν  την εφαρμογή των επιμορφωτικών δράσεων, πληρώνοντας οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στους τόπους εφαρμογής, αφού το ΙΕΠ δεν φρόντισε ακόμη για την κάλυψη των σχετικών δαπανών. Φυσικά δεν αμέλησε να προβλέψει τις αναγκαίες διαδικασίες και τερτίπια, για την αμοιβή και την κάλυψη εξόδων των επιμορφωτών και των συντονιστών του προγράμματος….
               Είναι λογικό λοιπόν οι συνάδελφοι να αρνούνται να υποστούν νέα οικονομική αφαίμαξη για την συμμετοχή τους και στην τελική ημέρα επιμόρφωσης.
               Απαιτούμε να μην υπάρξει καμμία επίπτωση σε βάρος των συναδέλφων που δεν θα δεχθούν να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα και δεν θα συμμετέχουν στις τελικές δράσεις της επιμόρφωσης.
               Σήμερα μετά την  εφαρμογή των επιμορφωτικών δράσεων για τις ΕΔΕΑΥ, προτείνουμε εκ νέου:
  1. Την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση στην επιλογή της θεματολογίας και του περιεχομένου των επιμορφωτικών δράσεων
  2. Tην  κατάργηση του υπάρχοντος μητρώου (έτσι κ αλλιώς νομικά θα πρέπει να γίνει) , δημιουργία αξιόπιστου Μητρώου Επιμορφωτών ΕΠ και ΕΕΠ, για την εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης όλου του προσωπικού που απασχολείται σε δομές ειδικής εκπαίδευσης, είτε στην γενική εκπάιδευση, είτε σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ η ΕΔΕΑΥ.
               Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ πρόκειται να συγκροτήσει, με βάση το νέο Καταστατικό της, φορέα επιστημονικών δράσεων και τεκμηρίωσης, μέσω του οποίου θα διερευνήσει και προτείνει στοχευμένες επιμορφωτικές δράσεις, λαμβάνοντας υπ όψη τις προτάσεις των συναδέλφων μελών του ΕΕΠ, ΕΒΠ και ΕΠ που εργάζεται στην ειδική εκπαίδευση.  
               Σε κάθε περίπτωση το ΙΕΠ πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ανεξάρτητα από προγράμματα ΕΣΠΑ, στα προβλεπόμενα από την νομοθεσία επιμορφωτικά προγράμματα για το ΕΠ, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, που απασχολείται στις δομές ειδικής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπ όψη τις προτάσεις μας ως προς την θεματολογία και δημιουργώντας αξιόπιστο Μητρώο Επιμορφωτών, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο και με σαφή επιστημονικά κριτήρια.

               Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα αναλάβει άμεσα δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και προς κάθε αρμόδιο φορέα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος         Ο Γ. Γραμματέας


Στ. Καρπενησιώτης         Δ. Αρβανίτης