Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)

Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6971866081


Αθήνα 10 Νοέμβρη 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ
ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
               Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία του  ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, συνάντηση εκπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Δ. Αρβανίτης) και του περιφερειακού συλλόγου της Αττικής ( Π. Λεωτσάκου και Κ. Παπαευαγγέλου), με τον Συνήγορο του Παιδιού κ. Γ. Μόσχο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι ειδικοί επιστήμονες-σύμβουλοι κες Κουβαριτάκη και Στρατηγάκη.
               Συζητήθηκε μετά από σχετική γραπτή αναφορά του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής (την οποία παραθέτουμε αυτούσια σε επόμενη ανάρτηση), το θέμα της ανεπαρκούς στελέχωσης και των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ  της Αττικής. Έγινε προσπάθεια να κατανοήσουν οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης αρχής ότι η ειδική αγωγή και εκπαίδευση στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της υποχρηματοδότησης και της αδιαφορίας των υπεύθυνων αρχών για την απρόσκοπτη και ποιοτική λειτουργία των εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
               Ειδικότερα κίνησε το ενδιαφέρον του Συνηγόρου του Παιδιού, η παντελής αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ να στελεχώσει σε μόνιμη βάση, με το απαραίτητο,  βάσει της κείμενης νομοθεσίας για την ειδική εκπαίδευση, εκπαιδευτικό, ειδικό εκαπιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, εξειδικευμένες σχολικές μονάδες όπως το ΕΔΣ και το Νηπιαγωγείο για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού του Αιγάλεω, το ΕΔΣ για παιδιά με Κινητικά προβλήματα του Αιγάλεω, το ΕΕΕΕΚ Τυφλών –Πολυαναπήρων, το ΕΔΣ Αυτιστικών του Πειραιά, το ΕΕΕΕΚ Κωφών – Βαρηκόων, το ΕΕΕΕΚ Άνοιξη στον Πειραιά. Επίσης για όλες τις ΣΜΕΑΕ της Αττικής και όλης της χώρας, όπου είναι τυχαίο να υπάρχουν οργανικές θέσεις για το ΕΕΠ και ΕΒΠ και συχνά αυτές είναι κενές χωρίς να υπάρχει διαδικασία πλήρωσης.
               Ζητήθηκε η παρέμβαση του για να πεισθεί η πολιτεία για το αυτονόητο, ότι δηλαδή όταν ιδρύεται ένα εξειδικευμένο σχολικό πλαίσιο είναι απαραίτητη η σύσταση των απαραίτητων οργανικών θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ, άλλως είναι αδύνατη η λειτουργία του.
               Ο κ. Γ. Μόσχος και οι συνεργάτες του υποσχέθηκαν να ερευνήσουν ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα και ως πρώτη ενέργεια προτίθενται να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές επισκέψεις, μετά από σχετική προετοιμασία και αναφορές από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

               Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προτίθεται να αναδείξει το θέμα στην Αττική και σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους περιφερειακούς συλλόγους, τους αιρετούς , τους γονείς και τις οργανώσεις τους και τις αρμόδιες ανεξάρτητες και δημόσιες αρχές.