Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο.Λ.Μ.Ε: Υπόμνημα σχετικά με το σ/ν “Οργ/ση και λειτ/ργία Ιδρύμ.Νεολαίας και Δια Βίου Μ/σης και Εθν. Οργ/μού Πιστ/σης Προσόντων και Επαγγ/των Προσ/σμού και άλλες διατάξεις”

Δείτε το Υπόμνημα της Ο.Λ.Μ.Ε από εδώ: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=4001

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙ.Θ.Π.Α ΣΤΟ Γ.ΠΑΝΤΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.ΠΑΝΤΖΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για θέματα Παιδείας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιώργος Πάντζας, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ειδική αγωγή και τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του, ο κ. Πάντζας, τόνισε προς τον κ. Αρβανιτόπουλο, ότι με το νομοσχέδιο αυτό, επιχειρείται η κατάργηση της Δημόσιας, Δωρεάν Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να οδηγούνται χιλιάδες μαθητές με αναπηρία στην εγκατάλειψη του σχολείου και τελικά στο περιθώριο. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στο γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έφερε ένα νομοθέτημα στη Βουλή αδιαφορώντας για τις αναλύσεις και τις προτάσεις των φορέων, απαξιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την επιστημονική ταυτότητα και την εξειδικευμένη γνώση τους, με αποτέλεσμα να υποτιμάται το έργο και η συνεισφορά των εργαζομένων, στις δομές της Ειδικής Αγωγής.
Επιπλέον, προκάλεσε τον Υπουργό, να δεσμευτεί, ότι η πολιτική αυτή δεν θα οδηγήσει στην κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, μιας και η διεύθυνση αυτή, αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς του ευαίσθητου και ιδιαίτερου χώρου της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη χώρα μας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στον Βουλευτή Αττικής, δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο δεν θα καταργήσει την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, αλλά ότι προτίθεται να την αναβαθμίσει και να την ενισχύσει προκειμένου να επιτελέσει το έργο της και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις αυξημένες υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συμβάσεις.     
Αθήνα 13/12/2012

Πολιτικό Γραφείο
Γιώργου Πάντζα
Βουλευτή Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Τηλ. 210-3708387

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/12/2012 ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ- Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39

Την Τρίτη στις 18 Δεκεμβρίου 2012, στις 11:00, θα εκθέσει τις απόψεις της η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Αεπί των διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει και το άρθρο 39, για την ίδρυση Ε.Δ.Ε.Α.Υ-Σ.Δ.Ε.Υ κ.λ.π.
Το προαναφερθέν σχέδιο νόμου, αν δεν αποσυρθεί..., θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο έτος 2013, και ακολούθως θα ψηφισθεί. Η Βουλή κλείνει για τις διακοπές των Χριστουγέννων την Παρασκευή 21/12/2012. Ως εκ τούτου οι όποιες κινητοποιήσεις μας, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδεύσουν   για την καινούργια χρονιά.
Βασίλης Βούγιας

Ακολούθως παρατίθεται η πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προς την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ  ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

              

 Προς
Τον κ. Βασίλη Βούγια
Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α



Μετά την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη συνεδρίασή της σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2012, παρακαλείσθε να προσέλθετε ή να μας ορίσετε εκπρόσωπό σας στη συνεδρίαση της ανωτέρω Επιτροπής την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11.00΄π.μ., στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, για να εκθέσετε εν συντομία τις απόψεις σας επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

Στην ανωτέρω Επιτροπή μπορείτε να υποβάλετε και γραπτό υπόμνημα.
       Για οποιοδήποτε ζήτημα μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της                                        Επιτροπής στα τηλέφωνα 370 7356 και 370 7361 και FAX 370 7500.

Αθήνα,  13 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
                   
 
                                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ         

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ           ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ     (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.Θ.)
Λάρισα , 12/12/2012
       Κοινοποίηση: μέλη Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π Θεσσαλίας
                           ΠΟΣΕΕΠΕΑ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Ο Σύλλογος Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. Θεσσαλίας εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής ,τοποθετείται ως εξής :
Α) σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των δομών του Υ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ ,που εισηγείται την κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής ,επισημαίνουμε ότι τα ΚΕΔΔΥ ,οι ΣΜΕΑΕ (α΄βάθμιας & β΄βάθμιας εκπαίδευσης), τα τμήματα ένταξης ,η παράλληλη στήριξη και οι λοιπές δομές υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες , αποδιοργανώνονται  ,ως συνέπεια της κατάργησης του ενιαίου φορέα στον οποίο υπάγονται .
            Σε αντίθεση με τις δρομολογούμενες εξελίξεις θεωρούμε επιτακτική την αναβάθμιση της υπό κατάργηση   Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής σε Γραμματεία Ειδικής Αγωγής ,σύμφωνα και με την πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας .
            Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ενιαίου φορέα (Γενική Γραμματεία Ειδικής Αγωγής) ,που να γνωρίζει , να σχεδιάζει , να προγραμματίζει και να υλοποιεί πάγια και μόνιμα τα θέματα όλων των βαθμίδων της Ειδικής Αγωγής και ΟΧΙ στον κατακερματισμό της  και την υπαγωγή της στη Γενική Αγωγή.
            Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα οδηγήσει μοιραία στο να γίνει η Ειδική Αγωγή το << παραπαίδι >> της Γενικής Αγωγής . Κανείς δε θα είναι υπεύθυνος για την κάλυψη των αναγκών που χρίζουν και έχουν δικαίωμα ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης .
Β) το προς ψήφιση άρθρο 39 ,επιφορτίζει την Ειδική Αγωγή με αρμοδιότητες στην Γενική Αγωγή, γεγονός θεμιτό που όμως προϋποθέτει καλά στελεχωμένες δομές  και οργάνωση μέσω ενός κεντρικού και ενιαίου φορέα Ειδικής Αγωγής. Με τον τρόπο που κατατίθεται όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες της γενικής και ειδικής αγωγής , αλλά μπορεί σε βάθος χρόνου μέσα από ατυχείς χειρισμούς να δώσει <<άλλοθι>> για την κατάργηση υφισταμένων δομών, πρωτίστως των ΚΕΔΔΥ και μακροπρόθεσμα  και άλλων ,που παρόλα τα προβλήματα στη λειτουργία τους καταφέρνουν σήμερα να δίνουν λύσεις τόσο στην Ειδική όσο και στη Γενική Αγωγή .
            Οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό) είναι υπάλληλοι με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία , τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
            Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η θέση τους για διατήρηση και επιπλέον ενίσχυση των αυτοτελών υπαρχουσών δομών της Ειδικής Αγωγής.

                                                    Για το Δ.Σ.


       Ο Πρόεδρος                        Η Γεν. Γραμματέας


    Γούλας  Χρήστος               Αναστασοπούλου  Γεωργία

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ε.Ε.Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Να επανέλθουν στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων

                                                                                                                              12/12/2012
Να επανέλθουν στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων
  
Συνεχίζοντας τη διαλυτική για τη δημόσια παιδεία πολιτική της, η μνημονιακή κυβέρνηση της χώρας με αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, διέγραψε από το "Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου", διοικητικούς υπαλλήλους τεσσάρων Πανεπιστημίων (Αιγαίου, Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Πάντειο).
Και στην περίπτωση αυτή ο  Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνταγματολόγος κ. Μανιτάκης, κουρελιάζοντας κάθε επιστημονικότητα, αλλά και κάθε  ανθρωπιστική πολιτική, προέβη σε αντισυνταγματική ρύθμιση κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής και θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο κ. Μανιτάκης ξεχνά τις πολιτικές καταβολές του και δρα όπως και οι διώκτες του στο παρελθόν.
Η ενέργεια αυτή του Υπουργού στηρίζεται στην παραποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση, η οποία αφού πριν από ένα μήνα ψήφισε στη Βουλή το νόμο Ν.4076/2012, εξέδωσε αμέσως μετά  δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (19/11/2012 & 4/12/2012) και τέσσερις εγκύκλιους, προκειμένου να 'καλύψει' την επιβολή της διαθεσιμότητας/απόλυσης προσωπικού από οποιονδήποτε φορέα, πέραν του περιεχομένου του Συντάγματος και των νόμων.
Αποδυναμώνει από υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους τα Πανεπιστήμια που όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν σοβαρότατες ελλείψεις διατυπωμένες εδώ και χρόνια σε πλειάδα εγγράφων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καλεί τους Πρυτάνεις να ακυρώσουν στην πράξη τις καταστροφικές και για τα Πανεπιστήμια ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Να εναντιωθούν στις σημερινές ανθρωποθυσίες που θα έχουν άμεσα αρνητικές συνέπειες στους φοιτητές και στις οικογένειές τους, στο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας μας. Επιβάλλεται στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων,  να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι δεν πρέπει να λείψουν ούτε μια ημέρα από την εργασία τους, διατηρώντας στο ακέραιο τις αποδοχές τους, με ευθύνη των ΑΕΙ και των συλλογικών οργάνων τους.
Με αγώνες απαντάμε στην καταστροφικές πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για την Παιδεία μας Με αγώνες τους ακυρώνουμε στην πράξη πριν διαλύσουν την κοινωνία μας και τους ανθρώπους της.
Επιτροπή  Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ειδική Αγωγή, η εγκατάλειψη είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίησή της



Ο Ριζοσπάστης κάλυψε τη κινητοποίηση μας, της Τρίτης 11/12/2012 στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, με το παρακάτω άρθρο:

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η εγκατάλειψη είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίησή της
  • Κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας
  • Επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη»
Διάβρωση στα ταβάνια παρατηρείται σε διάφορους χώρους του ειδικού σχολείου στην Καισαριανή
Η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή, τα σημάδια της σκόπιμης εγκατάλειψης και μεθοδευμένης υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της συνολικά, αποτυπώνονται σε κάθε αφορμή και συμβάν, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε ιδιώτες και χορηγούς.
Αυτήν τη φορά, από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους 50 μαθητές τουΕιδικού Σχολείου Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη», όταν τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσαν σοβάδες στο χώρο του σχολείου. Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε μια μόνο τουαλέτα, γεγονός που διογκώνει ακόμη περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, καθώς μόνο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υγιεινής απαιτείται η άμεση τοποθέτηση τουλάχιστον 3-4 ευρύχωρων τουαλετών, για να μπορούν να κινούνται και οι συνοδοί των παιδιών που πρέπει να αλλάζουν συχνά πάνες κ.ά.
Η πτώση των σοβάδων είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εγκατάλειψης στην Ειδική Αγωγή, καθώς το σχολείο όλο το προηγούμενο διάστημα δε λειτουργούσε, καθώς τα παιδιά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο χώρο του σχολείου.
Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στο σχολείο, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, αναφέρει σε ανακοίνωση την πραγματική έκταση των κτιριολογικών προβλημάτων του χώρου: Μία αίθουσα κλειστή από το προηγούμενο σχολικό έτος γιατί έχουν πέσει σοβάδες. Κλειστές όλες οι τουαλέτες. Αλλη μια αίθουσα με πεσμένους σοβάδες. Εκτεταμένα προβλήματα υγρασίας σε δύο αίθουσες (βεστιάριο, σπιτάκι πολλαπλών χρήσεων). Προβλήματα στο χώρο του καυστήρα που βραχυκυκλώνει σε κάθε βροχή. Διαβρωμένες οι απογυμνωμένες σιδηρόβεργες του τσιμέντου στα ταβάνια (τα οποία είχαν βέβαια ... βαφτεί!). Μαρτυρίες για παρέλαση ποντικιών (εξ ου και η μυοκτονία έγινε από ...γονιό!)
Μαζική διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταδικάσει χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, στερώντάς τους ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα στην αυτοεξυπηρέτηση, τη στοιχειώδη εκπαίδευση, την εργασία, οδηγώντας τις οικογένειές τους σε απόγνωση και τους εργαζόμενους της ειδικής αγωγής στην ανεργία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Παιδείας προωθείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης μιας ενότητας σχολικών μονάδων.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Βόλου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων,ενώ τρίωρη στάση εργασίας έχουν προκηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

ΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ-ΠΟΤΕ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


ΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ-ΠΟΤΕ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από τη Βουλή, αύριο Πέμπτη 13/12/2012, θα μιλήσουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων οι Βουλευτές για το νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α που περιλαμβάνει και το άρθρο 39. Οι ομιλίες των εξωκοινοβουλευτικών φορέων θα γίνουν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η ημερομηνία πραγματοποίησης της οποίας θα αποφασισθεί αύριο Πέμπτη 13/12/2012.

Το νομοσχέδιο,  κατά τα φαινόμενα, δεν προλαβαίνει να ψηφισθεί πριν η Βουλή κλείσει για τις εορτές των Χριστουγέννων. Άρα το πιθανότερο είναι να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής οριακά πριν τη διακοπή των εργασιών της και να ψηφισθεί αρχές του νέου έτους.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μια μεγάλη και δυναμική κινητοποίηση, με τη συμμετοχή όλων μας, και από άλλες περιοχές της χώρας, πρέπει να γίνει  όταν το νομοσχέδιο πάει στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Αλλά αυτό πρέπει να το συναποφασίσουμε όλοι μας, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις, οι οποίες, όπως όλοι έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό, δεν είναι ευθύγραμμες και επαρκώς προβλέψιμες.

Όσον αφορά στην απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση για την κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, που ήταν προγραμματισμένη να απαντηθεί στη Βουλή από τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α Κ. Αρβανιτόπουλο την Παρασκευή 14/12/2012, το Υπουργείο δήλωσε πως ο μεν Υπουργός κος Αρβανιτόπουλος δεν δύναται να παραστεί να απαντήσει καθότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, ο δε Υφυπουργός κος Παπαθεοδώρου απουσιάζει εκτός Ελλάδας.

Έτσι ο κος Πάντζας θα καταθέσει ξανά την ίδια Επίκαιρη Ερώτηση την Τρίτη 18 /12/2012(Σ.Σ: Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις κατατίθενται ημέρα Τρίτη), μήπως και απαντηθεί την Παρασκευή 21/12/2012 από τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Παρακολουθούμε τα γεγονότα και την εξέλιξή τους και ελπίζουμε να μην πέσουμε θύματα κάποιας, ας μου επιτραπεί η έκφραση «καραμπόλας», αν και γιατί να μην μου επιτραπεί  η έκφραση τη στιγμή που είναι ολοφάνερο πως οι ταγοί της χώρας παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες μας.

Θα επανέλθουμε με ότι νεώτερο.

Βασίλης Βούγιας

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Σ.Α.Τ.Ε.Α):Η Ειδική Αγωγή στον Καιάδα


Η Ειδική Αγωγή στον Καιάδα
Η χθεσινή(11-12-2012) συνάντηση φορέων της Ειδικής Αγωγής με το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε τα παρακάτω νέα: την εκ των θεμελίων διάλυση της Ειδικής Αγωγής και Εκαπίδευσης, την μη ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή/και Αναπηρία και τη σίγουρη απόλυση των περισσότερων αναπληρωτών της Δημόσιας Εκπαίδευσης!
Ο Ειδικος Γραμματέας κ.Γκλαβάς (ο μόνος που δέχτηκε να μας συναντήσει διότι οι υπόλοιποι πολιτικοί υπεύθυνοι…απουσίαζαν) δεν γνώριζε ν’ απαντήσει αν θα καταργηθεί η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής ή/και τα ΚΕΔΔΥ, είναι θέματα που ακόμα «συζητιούνται».
Το μόνο που απάντησε καθαρά και σίγουρα είναι το ότι οι αναπληρωτές του τακτικού προϋπολογισμού θα μείνουν 2000 για όλη την εκπαίδευση όπως ορίζει το Μνημόνιο 3! Για αυτό το λόγο εισάγουν και το άρθρο 39 (ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ) στην Ειδική Αγωγή το οποίο θέλουν να ψηφίσουν όπως έχει: για να εξασφαλίσουν κάποιες θέσεις, να εκταμιεύσουν ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη 600 αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και 900 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ -και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και για τη Δευτεροβάθμια! Δεν υπάρχει κανένας παιδαγωγικός σχεδιασμός, καμιά κοινωνική μέριμνα για τα παιδιά και τις οικογένειες, είμαστε νούμερα σε λογιστικές αλχημείες. Με αυτά τα μέτρα δεν θα δουλεύει το μεγαλύτερο μέρος της Ειδικής Αγωγής του χρόνου! Γιατί μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ανάγκες για αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής τακτικού προϋπολογισμού ξεπερνούσαν μέχρι πέρσι τους 1200 εκπαιδευτικούς ενώ για Παράλληλη Στήριξη μέσω ΕΣΠΑ ξεπερνούσαν τους 800. Μήπως εξαφανίστηκαν τα παιδιά;
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όπως είπαν και οι γονείς που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι!
§  Καλούμε τις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε ΙΣΟΤΙΜΗ σχέση με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τους Φορείς-Συλλόγους των Γονέων και φυσικά με τους Συλλόγους των Χιλιάδων Αναπληρωτών που πρόκειται ν’ απολυθούν, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε σήμερα, με τη Μαζική Παράσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων-συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας.
§  Καλούμε όλους τους αναπληρωτές, ανεξαρτήτου ειδικότητας, να σηκωθούν ΤΩΡΑ από τον καναπέ για να μην κάθονται εκεί για όλη την επόμενη χρονιά! Χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή, ενημέρωση και ΔΡΑΣΗ, ΤΩΡΑ, ΦΕΤΟΣ!
§  Την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη ξεκινά η συζήτηση του σχέδιου νόμου που περιλαμβάνει το άρθρο 39. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ξανά ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ έξω από τη Βουλή. Θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα για την ημέρα, την ώρα και το ακριβές μέρος της Συγκέντρωσης.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΝΤΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ





ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 11/12/2012 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, 
ΑΠΟ ΕΔΩ :
Αρχεία Ερωτήσεων:
  • .pdf

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/12/2012.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ...

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:1034
ΤΟΜΕΑΣ:Γραμματείας                                          Αθήνα, 11/12/2012                              
ΠΛΗΡ.:Βιβή Τσαβαλιά


                                                                              
       Προς: 1) Υπουργό Παιδείας &Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
                      κο Κ. Αρβανιτόπουλο
                  2) Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας &Θρησκευμάτων, Πολιτισμού &
                      Αθλητισμού
                       κο Κ. Τζαβάρα
     3) Υφυπουργό Παιδείας &Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
                       κο Θ. Παπαθεοδώρου


   Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας
                  κο Α.Σαμαρά
              2) Πρόεδρο και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της            
                  Βουλής των Ελλήνων
              3) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας &Θρησκευμάτων, Πολιτισμού &
                  Αθλητισμούκο Α. Κυριαζή
             4) Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας &Θρησκευμάτων,
                  Πολιτισμού & Αθλητισμού
              5) ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
              6) Ε.Σ.Α.μεΑ.
              7) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Άμεση απόσυρση του αρ.39 του ν/σ Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατάργηση του ν. 3699/2008 και έναρξη διαλόγου για την ψήφιση νέου νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση από νέα βάση.


Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), απαιτεί εδώ και τώρα την απόσυρση του άρθρου 39 του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)» το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και με το οποίο «κατεδαφίζεται» εν μία νυκτί όλο το πλέγμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας, προϊόν μακροχρόνιας διεκδίκησης των φορέων της Αναπηρίας, του γονεϊκού κινήματος των παιδιών με αναπηρία και των φορέων του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
            Με το άρθρο αυτό διαλύεται κατ’ ουσία η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας για την οποία η Ε.Ο.Τ. ζητά εδώ και χρόνια την αναβάθμισή της,  κατεδαφίζονται τα Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εγκαταλείποντας στην  τύχη τους χιλιάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αδυνατούν για διάφορους λόγους να φοιτήσουν στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης, και αποσαρθρώνονται και αχρηστεύονται κατ’ ουσία τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., το πολύτιμο αυτό εργαλείο διάγνωσης, διαφοροδιάγνωσης και αξιολόγησης των μαθητών με αναπηρία, που αποτελούν κατάκτηση του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος και της επιστημονικής κοινότητας των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
            Κύριε Υπουργέ, αν και πανεπιστημιακός, παραβιάζετε κατάφωρα τη βασική αρχή του ακαδημαϊκού διαλόγου, εισάγετε στη Βουλή για ψήφιση κρίσιμες διατάξεις που θα οπισθοχωρήσουν δεκαετίες την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στη χώρα μας, γεγονός άκρως απαράδεκτο, και συνεχίζετε απτόητος την ίδια αξιοκατάκριτη τακτική του προκατόχου σας κου Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος με πανομοιότυπο τρόπο χωρίς υποψία διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς κατέθεσε στη Βουλή, όπου και υπερψηφίστηκε τελικά, τον αντεπιστημονικό ν.3699/2008 - ΦΕΚ 199/Α’/2.10.2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» του οποίου ζητούμε την άμεση κατάργηση και την έναρξη επιτέλους ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση για όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση 185.000 μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
            Ζητάμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης για τη διαβούλευση όλων των προαναφερθέντων, καθώς και για τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, που πόρρω απέχει από το να καλύπτει έστω και υποτυπωδώς τις ανάγκες των τυφλών και με προβλήματα όρασης μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, λόγω και της παρατεταμένης έλλειψης διορισμού Διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου, τη λειτουργία εθνικού τυπογραφείου για την κάλυψη των αναγκών μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών των προαναφερθεισών κατηγοριών σε βιβλία στη γραφή Braille, μεγαλογράμματη γραφή και ψηφιοποιημένη μορφή ανάλογα με τις ανάγκες τους. Έχουμε απευθυνθεί σε εσάς με το έγγραφό μας υπ’ αριθμ. 638/26-06-2012 χωρίς καμιά ανταπόκριση εκ μέρους σας, γεγονός που προσλαμβάνουμε ως περιφρόνηση και αδιαφορία απέναντι σε μία εξαιρετικά ευπαθή ομάδα μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών και μάλιστα σε στιγμές πολύ κρίσιμες για τη χώρα μας, για την παιδεία γενικά και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. 
            Με την απαίτηση της απόσυρσης του επίμαχου άρθρου 39 του υπό συζήτηση επίμαχου Νομοσχεδίου καθώς και την κατάργηση του ν.3699/2008 και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την Ειδική Αγωγή, τελούμε εν αναμονή.

             


Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                             Η Γενική Γραμματέας


Νικόλαος Γιαλλούρης                           Παρασκευή Τσαβαλιά

Ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α για την επιχειρούμενη διάλυση της Ειδικής Αγωγής – Συνέχιση κινητοποιήσεων


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
                                              
 Αθήνα  11/12/2012
             Α.Π: 195                           
                           
                
                Πρός:  - Περιφερειακούς Συλλόγους Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π
                              -Δ.Ο.Ε
                              - Ο.Λ.Μ.Ε
                              -ΕΣΑμεΑ
                               -ΠΟΣΓΚΑμεΑ
                          -Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών
                          -Εθνικός Σύνδεσμος Τυφλών     
                          - ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
                          -Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε «Ρόζα Ιμβριώτη»
                           - Σύλλογο Εκ/κών Π.Ε Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου»
                          - Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε «Αριστοτέλης»
                           -Ένωση Εκπ/κών Λειτ/γών Ε. Α.(ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α)
                          - Πανελλ.Σύλλογο Επιστ/νωνΕ.ΑκαιΚοιν. Πολιτικής                  
      -Σύλλ. Αποφ. Παιδ/κού Τμήμ. Ε.Α Παν/μίου Θεσσαλίας                 
      -Σύλλ. Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος Ε. Α 
                           -Specialeducation.gr, Institute on Disability
      -Δίκτυο Ειδικών Σχολείων(Δ.Ε.Σ)
-Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων    
                        noesi.gr
     -Ελλ. Ινστ/το Νοημ/κής Γλώσσας «Γέφυρες Επικ/νίας»
     -Εθν. Ομ/νδία για τα Δικ/ματα του Αυτ/κού Φάσ/τος
-Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
                 
  Κοιν:  -Πολιτικά Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
              -Μ.Μ.Ε         
  
Θέμα: «Ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α για την επιχειρούμενη διάλυση της Ειδικής Αγωγής – Συνέχιση κινητοποιήσεων»

Συνάδελφοι/σσες

Σήμερα, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, στις 12:00, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, για την επιχειρούμενη διάλυση της Ειδικής Αγωγής. Συμμετείχε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, Δ.Ο.Ε, Ο.Λ.Μ.Ε, Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π), Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π), αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π,  επιστημονικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών, σύλλογοι αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων, Δίκτυα συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων, σύλλογοι ατόμων με αναπηρία, Ομοσπονδία και Σύνδεσμοι τυφλών, εκπρόσωποι του αναπηρικού και του γενικότερου γονεϊκού κινήματος, άτομα με αναπηρία, μέλη του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κυριολεκτικά μια μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, λόγω της αντιπροσωπευτικότητας και του μεγέθους της.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζεύτηκαν και παρέμειναν καρτερικά ώρες στο κρύο για να συναντήσουν τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ήταν απασχολημένος στη συνάντηση με τους Προέδρους των Τ.Ε.Ι, η οποία εξελίσσονταν την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας, ενώ στις 15:00 είχε συνάντηση με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ-ΟΣΕΠ/ΤΕΙ-ΕΕΙ.

Έτσι δεν μπόρεσε να αφιερώσει ούτε δυο λεπτά να ακούσει τους ανθρώπους-παρόχους και δέκτες υπηρεσιών- της Ειδικής Αγωγής της χώρας, η οποία ίσως για πρώτη φορά συσπειρωμένη, απευθύνθηκε δια της φυσικής παρουσίας των ανθρώπων της, στον Υπουργό που αποφασίζει για την τύχη τους,   να του ζητήσει να μη διαλύσει το χώρο τους.

Ούτε τον Υφυπουργό. ΠΑΙ.Θ.Π.Α, κο Παπαθεοδώρου, μπόρεσαν να δουν, γιατί απουσίαζε στο εξωτερικό.

Έτσι είδαν τον Ειδικό Γραμματέα κο Γκλαβά, στον οποίο, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, η Δ.Ο.Ε, η Ο.Λ.Μ.Ε και εκπρόσωποι από όλους τους συμμετέχοντες, ζήτησαν ένας προς ένας, αφενός μεν την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε Γενική Γραμματεία και φυσικά όχι την κατάργησή της, αφετέρου δε, την άμεση απόσυρση της παραγράφου 4, του άρθρου 39, περί Σ.Δ.Ε.Υ-Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

Ο Ειδικός Γραμματέας κος Γκλαβάς, δήλωσε πως:

  • δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα όσον αφορά στο νέο οργανόγραμμα του  Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως ο ίδιος πιστεύει στην αναγκαιότητα διατήρησης της Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής ως έχει.

  • δεν προβλέπεται επί του παρόντος αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Δομών  της Εκπαίδευσης και επίσης δεν έχει συζητηθεί ενδεχόμενη κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

  • το άρθρο 39 δεν έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής αλλά την αναγκαιότητα της δια νόμου δυνατότητας απασχόλησης του Ε.Ε.Π στη γενική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να δρομολογηθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από το οποίο θα προσληφθούν 600 περίπου αναπληρωτές από το Ε.Ε.Π και 900 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 39, καθόσον είναι απαραίτητες για να εξασφαλισθούν, έστω μέσω ΕΣΠΑ, προσλήψεις αναπληρωτών, μιας και  οι  πιστώσεις για αναπληρωτές από τον κρατικό προϋπολογισμό για φέτος έχουν τελειώσει και για του χρόνου θα είναι ελάχιστες.

Ως Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α εκθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις μας, όπως διατυπώνονται στα υπομνήματά μας για την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής (βλέπε:http://www.poseepea.blogspot.gr/2012/12/7.html), για το άρθρο 39(βλέπε:http://www.poseepea.blogspot.gr/2012/11/39_27.html), στο υπόμνημά μας στον Υπουργό Παιδείας για τη διάλυση της Ειδικής Αγωγής(βλέπε: http://www.poseepea.blogspot.gr/2012/12/11122012-1200.html) και στο υπόμνημά μας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής(βλέπε: http://www.poseepea.blogspot.gr/2012/12/39_9513.html).

Φεύγοντας, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ζητήσαμε από τον Ειδικό Γραμματέα να μεταφέρει στον Υπουργό την έντονη αντίθεσή μας για ότι προωθείται από πλευράς Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α , με την απαίτηση να κλεισθεί οπωσδήποτε συνάντηση με τον Υπουργό.

Συνάδελφοι/σσες

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου συζητείται -για πρώτη φορά και θα ακολουθήσουν και άλλες- στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου με το άρθρο 39, από τις 10:00. Σ αυτή τη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να γίνει ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

 Κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει όλοι όσοι συμμετείχαμε στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας να είμαστε σε εγρήγορση για άμεση κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο, όποτε κριθεί απαραίτητο.

Προς το παρόν αυτό που πρέπει να φωνάξουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι πως:

Είναι ανεπίτρεπτο να διαλύουν την Ειδική Αγωγή αντί πινακίου φακής, για λίγες θέσεις μέσω ΕΣΠΑ με  ημερομηνία λήξης.

Θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωση που θα ορίζουμε την ημέρα και την ώρα της κινητοποίησής μας στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα από τη Δ.Ο.Ε και την Ο.Λ.Μ.Ε να παράσχουν συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπούν.
                                           
                
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                        Η Γ. Γραμματέας  



  


Βούγιας Βασίλης               Κατσούλη Παναγιώτα                                           

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 11/12/2012
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με θέμα την επιχειρούμενη διάλυση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των Υπουργείων προωθείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Η κατάργηση αυτή θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη συνοχή του τομέα της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και θα αποτελέσει την αφετηρία της διάλυσής του.
Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/12.
Πολιτικό Γραφείο
Γιώργου Πάντζα
Βουλευτή Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Τηλ. 210-3708387

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
 
         Αθήνα: 10-12-2012
                                                            Αρ. Πρωτ: 194


                           Πρός: Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής
                                      Μορφωτικών Υποθέσεων   της Βουλής
                                       
                          Κοιν: -Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Αρβανιτόπουλο
                                   -Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Παπαθεοδώρου
                                   -Γενικό Γραμματέα κο Κυριαζή
                                   -Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κο Λολίτσα
                                   -Πολιτικά Κόμματα του Κοινοβουλίου
                                    -Δ.Ο.Ε
                                    -Ο.Λ.Μ.Ε
                                    -Ε.Σ.ΑμεΑ
                                    -Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ
                                    -Συλλόγους Γονέων/ κηδεμόνων Ειδ. Σχολείων
                                            


Θέμα: «Θέσεις-προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α επί του ν/σ «Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Ορ/σμού Πιστ/σης Προσόντων και Επ/κού Προς/μού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α»-άρθρο 39 - Θέματα Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης»


Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε ,
Αξιότιμα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
     

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α), εκπροσωπεί θεσμικά το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π), το οποίο  ανήκει στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, από το 1987, και υπάγεται στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής. Οι κλάδοι που το αποτελούν είναι: ΠΕ23-Ψυχολόγων, ΠΕ30-Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ21 & ΠΕ26-Λογοθεραπευτών, ΠΕ29-Εργοθεραπευτών, ΠΕ28-Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών, ΠΕ-24-Παιδοψυχιάτρων, ΠΕ-35-Παιδονευρολόγων, ΠΕ22-Επαγγελματικών Συμβούλων, ΠΕ31-Ειδικών στη Νοηματική Γλώσσα, Ειδικών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών και Ειδικών στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης και Κινητικότητας Τυφλών, ΠΕ36-Μουσικοθεραπευτών και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π)
  
              Ασκεί δε το εκπαιδευτικό του λειτούργημα στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε), δηλαδή στα Ειδικά Σχολεία και Ειδικά Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ειδικά ΤΕΕ και ΕΕΕΕΚ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ) της χώρας.

                Για την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α η εισαγωγή της διεπιστημονικότητας μέσα στο γενικό σχολείο για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών είναι μια θετική προοπτική και «ρηξικέλευθη» για την μέχρι σήμερα ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα της γενικής αγωγής. Η δε στήριξη των μαθητών της γενικής εκπαίδευσης είναι επιτακτική και επείγουσα, καθώς τα προβλήματα των σημερινών μαθητών πολλαπλασιάζονται αλματωδώς και σε ποιότητα και ποσότητα.

 Ως εκ τούτου, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, όπως διαφαίνεται και μέσω των υπομνημάτων της διαχρονικά προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είναι υπέρμαχος της ενίσχυσης των σχολικών μονάδων με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, που θα λειτουργεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού όλων των βαθμίδων ώστε να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς αυτούς, τις οικογένειές τους και τη σχολική κοινότητα εν γένει.


‘Όμως όσον αφορά στο άρθρο 39, του υπό συζήτηση στην Επιτροπή σας, σχεδίου νόμου «Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α» και της πρόβλεψης σ αυτό α) της μετατροπής των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε Κέντρα Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Κ.Υ.Ε.Α.Ε), β) της ίδρυσης  Σχολικών Δικτύων Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ) και τέλος γ) της δημιουργίας σε  σχολικές μονάδες της γενικής αγωγής,  Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ), ως πρωτοβάθμιο όργανο, για τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών τους, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α θεωρεί πως η εφαρμογή των –επιεικώς- πρόχειρων ρυθμίσεών του, θα οδηγήσει την παρεχόμενη Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε αποδόμηση και τελικώς σε διάλυση.

Κι αυτό γιατί:

1)      Είναι ποτέ δυνατόν η διαχρονική αβελτηρία της Πολιτείας να θωρακίσει τις υπηρεσίες Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης(ΚΕ.Δ.Δ.Υ), όταν «υπήρχαν τα λεφτά», μέσω της μονιμοποίησης των επί πολλά χρόνια εργαζομένων εκεί αναπληρωτών, να παρουσιάζεται, μέσω της ίδρυσης Σχολικών Δικτύων(Σ.Δ.Ε.Υ) και Επιτροπών Αξιολόγησης(Ε.Δ.Ε.Α.Υ), με σκοπό να εφαρμοσθεί  ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ως μέριμνα ως πρόνοια, ως αναβάθμιση;

2)      Είναι ποτέ δυνατόν τέτοιες ιδιαίτερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, σ αυτόν τον τόσο ευαίσθητο, πολλαπλών απαιτήσεων χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης,  να παρέχονται διαμέσου προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης;

3)      Είναι ποτέ δυνατόν η υποδομή του μέσου ελληνικού σχολείου να υποστηρίξει στοιχειωδώς τη δεοντολογία που διέπει  τα επαγγέλματα του Κοινωνικού Λειτουργού και του Ψυχολόγου;(διασφάλιση απορρήτου μέσω εξασφάλισης ιδιαίτερων ατομικών χώρων για τους επαγγελματίες, ιδιαίτερου χώρου συνέντευξης, ιδιαίτερου χώρου φύλαξης των φακέλων με τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων τους, ιδιαίτερες τηλεφωνικές συσκευές, κ.λ.π).

4)      Είναι ποτέ δυνατόν, από τη στιγμή που η έκθεση του Γ.Λ.Κ δεν αναφέρει πρόβλεψη δαπανών για την προσβασιμότητα των μαθητών με αναπηρία και  για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, αυτές να είναι σε θέση να «υποδεχθούν» τις νέες υπηρεσίες, τη στιγμή που  όλοι γνωρίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Σ.Μ.Ε.Α.Ε), αλλά και των γενικών σχολείων που θα φιλοξενούν τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ; (Αλήθεια από πού θα προκύψει η κάλυψη δαπανών για την αγορά των πανάκριβων ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης, τα οποία θα χρειασθούν οι συνάδελφοι Ψυχολόγοι, από τη στιγμή που το Γ.Λ.Κ ουδεμία δαπάνη προβλέπει για το εν λόγω άρθρο).

5)      Είναι ποτέ δυνατόν να νομοθετείται μιας τέτοιας έκτασης ευρεία κινητικότητα του προσωπικού σε καθημερινή βάση, από σχολείο σε σχολείο, από επιτροπή σε επιτροπή, χωρίς καμία πρόβλεψη κάλυψης εξόδων μετακίνησης; (Εκτός αν υπονοείται η κάλυψη των εξόδων αυτών από τον ίδιο των εκπαιδευτικό των 600 ευρώ).

6)      Είναι ποτέ δυνατόν να μην διαλυθούν  τα Ειδικά Σχολεία και γενικότερα η παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όταν:

Α)  Mε την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου, ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου θα υποχρεωθεί να μην ασχολείται με τα καθήκοντα τα οποία προβλέπονται από το καθηκοντολόγιο των Διευθυντών Σ.Μ.Ε.Α.Ε και για την άσκηση των οποίων επιλέχθηκε, αλλά θα αφιερώνει όλο του τον χρόνο για τον συντονισμό των Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

Β) O εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης θα αφήσει το τμήμα και τους μαθητές του στην τύχη τους και θα τριγυρνά από Ε.Δ.Ε.Α.Υ  σε Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

Γ) O  εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης θα εγκαταλείψει την ενασχόλησή του με τον μαθητή για τη μέριμνα του οποίου προσελήφθη και θα ασχολείται με αλλότρια καθήκοντα.

Δ) O Κοινωνικός Λειτουργός και ο Ψυχολόγος, καθώς και οι άλλες ειδικότητες Ε.Ε.Π, θα προσφέρουν τυπικά τις υπηρεσίες τους στο Ειδικό Σχολείο και ουσιαστικά θα τρώνε το χρόνο τους στις διαδρομές από σχολείο σε σχολείο, από επιτροπή σε επιτροπή.

7)      Είναι ποτέ δυνατόν να εξακολουθεί το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α να προσανατολίζεται, με μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση, στην  παροχή τόσο σημαντικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία,, στους μαθητές με βαριά αναπηρία,, στους μαθητές  με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς να μεριμνά για μόνιμη στελέχωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την  ποιότητα αυτών των εκπαιδευτικών υπηρεσιών;

8)      Τέλος είναι ποτέ δυνατόν να ομιλούμε περί αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, όταν οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Σ.Μ.Ε.Α.Ε) και τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης(ΚΕ.Δ.Δ.Υ), είναι τραγικά υποστελεχωμένες σε εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π). Όταν επί παραδείγματι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπηρετεί ένα!!!(1), Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π), ένας!!!(1) Λογοπαιδικός, ένας!!!(1) Εργοθεραπευτής, ως μόνιμοι υπάλληλοι; Όταν στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ Φωκίδας ουδείς υπηρετεί ως μόνιμος εκπαιδευτικός ή Ε.Ε.Π; Όταν κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας; Όταν αντί να υπάρχει ένα ΚΕ.Δ.Δ.Υ ανά Δήμο στην Αττική, υπάρχουν μόνον πέντε(5) και ένα στον Πειραιά, άπαντα πενιχρώς στελεχωμένα, με αποτέλεσμα να δυσφημείται από την ύπαρξη τεράστιων λιστών αναμονής, τόσο ο σημαντικός για τη συνοχή της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, θεσμός των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, όσο και οι- ηρωϊκά- εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και Ε.Ε.Π;



Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Βουλευτές


Κατά την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α υπάρχει μεγάλη ανάγκη ανασχεδιασμού των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και  αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού σε έναν τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο, όπως είναι ο χώρος της Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης. Δεν μπορεί όμως αυτός ο ανασχεδιασμός να επιχειρείται  να γίνεται με τόσο πρόχειρο και ανερμάτιστο τρόπο, σε μια παράγραφο ενός άρθρου!

 Γι αυτούς τους λόγους θεωρούμε πως  το παρόν σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί και να επανασχεδιασθεί στη βάση της αναγκαιότητας συναπόφασης, συναντίληψης και συμμετοχής, μέσω ουσιαστικού διαλόγου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α με  την ταλαιπωρημένη από άστοχα και ανεφάρμοστα νομοθετήματα, κοινότητα της Ειδικής Αγωγής, τους εκπαιδευτικούς φορείς, το αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα.



Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Βουλευτές



Κλείνοντας το παρόν υπόμνημα, σας ζητούμε να μας δώσετε την ευκαιρία να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας, καλώντας μας να παρευρεθούμε στη Συνεδρίαση ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων.


Με τιμή


               

Για το Δ.Σ




Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γ. Γραμματέας  









Βούγιας Βασίλης                                                                Κατσούλη Παναγιώτα